فصل چهارم آیین نامه رانندگی مربوط به قوانین و مقررات مربوط به حمل و نقل در جاده ها و خیابان ها می باشد. این فصل شامل مباحثی از جمله سرعت مجاز، فاصله ایمنی، نورپردازی، استفاده از سیستم های حمل و نقل جمعی، محدودیت های حمل و نقل برای وسایل شخصی و تجاری و ... می باشد.
یکی از مواردی که در این فصل توضیح داده شده است، سرعت مجاز در جاده ها می باشد. آیین نامه رانندگی مشخصات سرعت مجاز را برای هر نوع جاده مشخص کرده است و رعایت این سرعت مجاز بسیار حائز اهمیت بوده و سلامت راننده و سایر مسافران را بهبود می بخشد. همچنین، حفظ فاصله ایمنی نیز یکی دیگر از موارد مهمی است که در این فصل توضیح داده شده است. رعایت فاصله ایمنی باعث کاهش تصادفات و مصدومیت های جانی در جاده ها می شود.
تعیین مقررات نورپردازی همچنین از دیگر مواردی است که در این فصل توضیح داده شده است. سیستم های نورپردازی برای خودرو ها یکی از موارد مهمی است که به راننده کمک می کند تا در شب و در روزهای ابری به راحتی در جاده ها کنترل خودرو خود را انجام دهد. همچنین، استفاده از خودرو های حمل و نقل جمعی نیز یکی از موارد مهمی است که در این فصل به آن اشاره شده است. استفاده از حمل و نقل جمعی در شهرها و روستاها باعث کاهش ترافیک و آلودگی هوا می شود.
در این فصل همچنین به محدودیت های حمل و نقل برای وسایل شخصی و تجاری نیز اشاره شده است. برای حفظ ایمنی عمومی و جلوگیری از ترافیک ناهموار و همچنین حفظ زندگی و اموال افراد، محدودیت هایی برای حمل و نقل وسایل شخصی و تجاری بطور جدی گرفته شده است.
در کل، فصل چهارم آیین نامه رانندگی به عنوان یکی از فصل های مهم این آیین نامه، موارد مربوط به حمل و نقل را با جزئیاتی توضیح داده است و رعایت این موارد توسط رانندگان باعث کاهش تصادفات و مصدومیت ها و بهبود سلامت راننده و سایر مسافران می شود.
1. مراحل اخذ گواهینامه رانندگی
گواهینامه رانندگی یکی از مهمترین مدارکی است که برای رانندگی در جاده ها و خیابانها به آن احتیاج دارید. اخذ این گواهینامه در دوره های مختلفی صورت میگیرد. در ادامه مراحل اخذ گواهینامه رانندگی را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.
مرحله اول: آموزش نظری و عملی
اولین گام برای اخذ گواهینامه رانندگی آموزش نظری و عملی است. در این مرحله ابتدا باید به یک مدرسه رانندگی مجهز مراجعه کنید و ثبت نام کنید. پس از ثبت نام به شما کتاب درسی و منابع آموزشی داده می شود که باید برای گذراندن آزمون نظری پاسخگویی کنید. همچنین باید دوره آموزشی عملی را نیز با استفاده از یک خودروی آموزشی گذرانید. در هر معاهده نیز مدت زمان این دوره ها ممکن است متفاوت باشد.
مرحله دوم: آزمون نظری
بعد از انجام مرحله اول، باید اینترنتی به سامانه سازمان آموزشی و تربیتی رانندگی وارد شده و برای شرکت در آزمون نظری ثبت نام کنید. در این آزمون سوالات آزمون نظری بر اساس منابع آموزشی دریافتی در دو مرحله قبل طرح می شود. برای قبولی در این آزمون باید حداقل ۷۵ درصد از نمرهها را کسب کنید.
مرحله سوم: آزمون عملی
پس از قبول در آزمون نظری باید به سامانه سایت سازمان آموزشی و تربیتی رانندگی مراجعه کرده و برای ثبت نام در آزمون عملی ثبت نام نمایید. در این مرحله، شما باید در چندین موقعیت عملی رانندگی را انجام دهید و امتیازاتی را که بر پایه طیفی از دستورالعملهای استاندارد تعیین شدهاند، از مربی رانندگی دریافت کنید. در صورت کسب حداقل ۷۵ درصد به این مرحله موفق خواهید شد و گواهینامه رانندگی شما صادر خواهد شد.
در نهایت برای اخذ گواهینامه رانندگی، باید تکالیف مستندات را در سامانه سازمان ثبت نموده و هزینه را پرداخت نمایید. سپس گواهینامه رانندگی شما طبق قوانین تعیین شده توسط سازمان حرفهای رانندگان صادر خواهد شد.
2. قوانین عبور و مجاز بودن از کنار جاده
رعایت قوانین عبور و مجاز بودن از کنار جاده از مهمترین مسائلی است که هر رانندهای باید به آن توجه کند. برای این کار، از جمله قوانین عبور و مجاز بودن از کنار جاده، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای عبور از جاده، باید در زاویه دید راننده و در عین حال از نزدیکی نقطه عبور، اطمینان حاصل شود. رعایت این نکته، باعث جلوگیری از وقوع تصادفات خطرناک و حفظ سلامتی و امنیت شخص و بقیه رانندگان میشود.
- رعایت فاصله مناسب از ماشینهایی که در کنار جاده دارای پارکینگ هستند، از قوانینی است که باید حتما رعایت شود. اگر این فاصله کم باشد، به رانندههای دیگر گیجی و ناراحتی میدهد و ممکن است باعث تصادف شود.
- طبق قوانین عبور و مجاز بودن از کنار جاده، اگر راننده به هر دلیلی مجبور به توقف و ایستادن در کنار جاده شود، باید به اماکن مناسبتر مانند پارکینگ ها رفتار کند. این مسئله از مهمترین راهکارهای جلوگیری از حوادث رانندگی است.
- دوشیب (دو نفره) و تقاطع پیوسته با عبور دو یا چند خودرو از کنار هم تشخیص داده شده است و باید از آنها رعایت و احترام گذاشته شود تا هرگونه حادثهای از بین برود.
- عدم سرعت متناسب با مکان و زمان، یکی از ندارنده شیوههای بهداشت رانندگی به شمار میآید.سرعت زیاد موجب خطر شدید تصادفات رانندگی و قطعی امنیت شخصی و عمومی است.
به طور کلی، رعایت قوانین عبور و مجاز بودن از کنار جاده موجب افزایش امنیت و کاهش حوادث رانندگی خواهد شد. این قوانین، تجربهای که از تصادفات رانندگی به دست میآید را نشان میدهند که حضور هنرمندی در آنها شایستگی دارد.
3. مسئولیت های راننده در ترافیک
رانندگی در جادهها و شهرها با داشتن مسئولیتهای عمومی همراه است. راننده باید دارای مهارتهای لازم بوده و با رعایت قوانین و مقررات رانندگی به مسئولیت خود عمل کند. در این میان مسئولیت راننده در ترافیک شامل موارد زیر است:
- رعایت تابلوهای راهنمایی و رانندگی: راننده باید از تابلوهای راهنمایی و رانندگی استفاده کند و در هنگام رانندگی به همه تابلوها توجه کند تا از خطرات جادهای اطلاع پیدا کند و با متوجه شدن موانع و تهدیدات، قوانین را بهدرستی رعایت کند.
- رعایت سرعت مجاز: راننده باید به سرعت مجاز پیمایش کند و از نیروهای امنیتی و دستگاههای ضبط سرعت خودرویی استفاده کند تا از بروز حوادث و تصادفات جلوگیری کند.
- ارائه رفتار ماهرانه: راننده به دیگران احترام گذاشته و رفتار ماهرانه و با مسئولیت داشته بوده و در مواجهه با برخوردهای بد رفتاری مانند نعرههای مبتذل، گرفتار شغلی و حتی تهدیدها، تمسّک به استانداردهای بالقوه خود را نشان دهد.
- رعایت فاصله ایمنی: راننده باید فاصله ایمنی مورد نیاز بین خود و خودرویی که در جلوی او حرکت میکند، رعایت کند و در هر شرایطی از عابران پیاده و دوچرخه سواران نگه داری کند تا از شناخت برویدهای مخاطرهآمیز جاده محافظت کند.
- رعایت نمایش دادن نورهای اضافی: روشن کردن لامپهای رانندگی فقط در شرایطی مانند شب، طوفان، افتاب فرازمینی و گاهی هم در برخی بنادر مجاز است. پس در هنگام رانندگی باید با رعایت قانون همه چیز را انجام داد.
راننده در ترافیک وسایلی ازتأثیرگذارترین فرد میباشد و باید با داشتن مسئولیتهای لازم، خود را به زیباترین حالت با حقوق و اخلاق خود بروز دهد. به عنوان یک راننده، شما میتوانید نقش با ارزش، تاثیرگذاری بینایی و موثر بر روی محیط و شرکتهای شهری خود را بازی کنید.
4. قوانین مربوط به سرعت خودرو
قوانین مربوط به سرعت خودرو یکی از مهمترین مباحث مربوط به حفظ ایمنی در جاده ها می باشد. در این موضوع، محدودیت سرعت خودرو ها برای جلوگیری از وقوع تصادفات و حفظ سلامتی راننده، مسافران و سایر کاربران جاده تعریف می شود.
براساس قوانین رانندگی در بسیاری از کشورهای جهان، سرعت خودروها برای حفظ امنیت باید محدود شود. بعضی از قانون ها، حداکثر محدوده سرعت را برای خودروها بر اساس نوع جاده، شرایط آب و هوا و دیگر عوامل تعیین می کنند. مثلا، در جاده های شهری، حداکثر سرعت برای خودروها ۵۰ کیلومتر در ساعت است.
در صورت رعایت نشدن محدودیت سرعت، راننده با پرداخت جریمه مواجه می شود. علاوه بر این، رانندگانی که از سرعت بیش از اندازه استفاده می کنند، باعث ایجاد تصادفات و خسارات جسمی و مالی برای خود و دیگران خواهند شد. به همین دلیل، وجود قوانین سرعت و رعایت آنها از اهمیت بسیاری برخوردار است.
بنابراین، رعایت قوانین مربوط به سرعت خودرو یکی از وظایف مهم هر راننده است. با این کار، می توان به محافظت از سلامت خود و دیگران و کاهش خسارات ناشی از تصادفات وارد شده در جاده ها کمک کرد.
5. پیشگیری از تصادفات در مسیر رانندگی
ترافیک و حوادث رانندگی نیازمند حواس پرتی و دقت بیشتر از سمت رانندگان است. امروزه با توجه به تعداد روزافزون خودروها و روزافزون شدن ترافیک، پیشگیری از تصادفات یکی از مهمترین وظایف رانندگان است.
عوامل مختلفی میتواند باعث تصادفات شود، از جمله عدم رعایت قوانین ترافیک، نمیدانستن اصول رانندگی، عدم توجه به تابلوهای راهنما، سرعت بالا، مصرف مواد مخدر و ترکیب آنها با رانندگی، خستگی و بیخوابی و عدم نظافت و نگهداری درست از خودرو و....
از جمله راههایی که باعث پیشگیری از تصادفات میشود، اطلاعات و آموزش رانندگی است. این آموزش باید شامل قوانین ترافیک، نحوه رانندگی، نمیدانستن قوانین و مفاهیم راهنمایی و رانندگی، توجه به تابلوهای راهنما، رعایت حق تقدم و رفت و آمد صحیح در راه است.
همچنین مراقبت و نگهداری از خودرو نیز میتواند از دسترسی نواقص و عیبهای خودرو جلوگیری کرده و باعث کاهش حوادث شود. مثلاً، از سیستمهای امنیتی خودروها مانند ترمزها، راننده خودرو باید از کیفیت و وضعیت خودروی خود اطمینان حاصل کند تا بهترین حالت کیفیت محصول را در خودرو به دست اورد.
از دیگر راههای پیشگیری از تصادفات، مدیریت خطرهای رانندگی و حوادث آییننامههای ترافیکی است. از جمله همه این راهها میتوان گفت که توجه و حوصله بیشتر باعث کاهش حوادث است. لذا رانندگان باید در هر زمان و هر محیطی حواس خود را به بیرون از خودرو داشته باشند و پیش از هر کاری از تغییر حالت رانندگی اطمینان حاصل کنند.
6. رانندگی در شرایط بد آب و هوا
رانندگی در شرایط بد آب و هوایی یکی از چالشهایی است که رانندگان هر روزه با آن مواجه هستند. آب و هوای بد شرایطی مانند بارش باران، برف، رگبار، رعد و برق و خیلی دیگر از شرایط آب و هوایی ناگوار است که میتواند در کنترل خودرو و ایمنی رانندگی تأثیر گذار باشد.
در رانندگی در شرایط بارش باران، سطح جاده لغزنده میشود و امکان خروج از کنترل و کاهش دید دست راننده را مختل میکند به همین دلیل، احتیاط و کنترل بیشتری از سوی راننده مورد نیاز است. همچنین بارش باران باعث کاهش استفاده از ترمز میشود بنابراین بهتر است فاصله نسبت به خودروهای جلو را افزایش داده و با سرعت ثابت حرکت کرد. همچنین، باعث شدن دید کم، باید به نورهای راهنما و نشانههای جاده توجه بیشتری داشته باشیم.
بارش برف در نیمههای سرد سال بسیار معمول است ولی رانندگی در این شرایط برای رانندگان همیشه به چالشی تبدیل میشود. پوشیدن لباس گرم و مناسب و شناسایی خودروها از راه دور با نورهای راهنما بسیار مهم است. بارش برف باعث جوشیدگی برف و لغزندگی خودرو میشود لذا لازم است فاصله کافی به همراه سرعت صحیح حفظ گردد. همچنین، خودرو باید تجهیزات اعضای جانبی مانند زنجیر برای تسلط بیشتر به وسیلهی راننده بر روی جاده برفی داشته باشد.
از دیگر شرایط بد آب و هوایی، رانندگی در شرایط رگبار و رعد و برق است. در این شرایط توصیه می شود سرعت خودرو را کاهش دهید و به نشانیهای جاده توجه نمایید. همچنین در صورت مشاهده نزدیکی رعد و برق پارک خودرو را در جای ایمن قرار دهید و از کار تمام فاصله زمانی را که برق به دست میآید منتظر بمانید.
بنابراین رانندگی در شرایط بد آب و هوایی بسیار مهم و پیچیده است و برای ارتقای ایمنی رانندگی بهتر است در این مقابله آموزش های لازم را از جمله شناسایی خوب آب و هوایی، تجهیزات مربوطه برای خودرو مانند لاستیک مناسب و شناسایی خودروهای دیگر برای پیشگیری از تصادفات با حریف یا خودروهای دیگر را به کار ببریم.
7. قوانین مربوط به رانندگی در جاده های بدون روشنایی
رانندگی در جاده های بدون روشنایی یکی از چالش هایی است که در شرایطی که شبانه روز رانندگی می کنیم، با آن مواجه می شویم. قوانینی که برای رانندگی در این شرایط باید رعایت شود، شامل مواردی همچون نورپردازی، رعایت سرعت بهینه در شرایط تیره، استفاده از فلاشرهای هشدار دهنده، نصب لامپ های عالی و کنفی در داخل خودرو و ... هستند.
یکی از مهمترین قوانین مربوط به رانندگی در جاده های بدون روشنایی، استفاده از نورپردازی است. برای این کار بهتر است از فنر های هلوژن بسیار روشن استفاده کنیم. همچنین در صورتی که خودرو دارای لامپ های عالی و کنفی باشد، می توان از آن ها برای تکمیل نورپردازی خودرو استفاده کرد.
رعایت سرعت بهینه در شرایط تیره نیز یکی دیگر از مهمترین قوانین مربوط به رانندگی در جاده های بدون روشنایی است. در واقع، با کنترل سرعت خودرو در شرایط تیره، نه تنها خود راننده بلکه سایر خودروها نیز، در امان خواهند بود.
نصب فلاشرهای هشدار دهنده روی خودرو هم یکی دیگر از راهکارهایی است که برای رانندگی در شرایط تیرگی توصیه می شود. با استفاده از این فلاشرها می توان به خودروهای دیگر اطلاع داد که آن خودرو در حال مسیریابی در شرایط نامطمئن است.
در نهایت، نکته مهمی را باید در خصوص رانندگی در جاده های بدون روشنایی در نظر داشت: هرگز خودآگاهانه از رانندگی در شرایط تیرگی خودداری نکنیم. بهتر است با رعایت قوانین و تکنیک های مربوط به رانندگی در شرایط تیرگی، مسافرت خود را همیشه در ایمنی به پایان برسانیم.
8. مواردی که باعث محروم شدن از حق رانندگی می شود
رانندگی یکی از فعالیتهای مهم و روزمره افراد است. این فعالیت باعث انتقال افراد و محصولات و خدمات شده و به عنوان یک وسیله نقلیه بی نقص در جامعه قرار دارد. با این حال، بسیاری از افراد اغلب به دلایل مختلفی از حق رانندگی خود محروم میشوند.
عوامل مختلفی میتواند باعث محرومیت از حق رانندگی شود. یکی از این عوامل، سوء استفاده از الکل و مواد مخدر است. هرگونه مصرف الکل و مواد مخدر در حین رانندگی موجب کاهش توجه و توانایی شخص در فعالیتهای رانندگی میشود و علاوه بر خود خطرناکی که به پیادهها و سایر رانندگان دیگر وارد میکند، باعث محرومیت از حق رانندگی میشود.
عوامل دیگری نیز میتواند باعث محرومیت از حق رانندگی شود، مثلاً مرتکب شدن جرایم ترافیکی، عدم تحویل یا تاخیر در پرداخت جریمههای مربوط به رانندگی، عدم پرداخت بیمههای مربوط به رانندگی و عدم حضور در دادگاه برای رسیدگی به پروندههای مربوط به رانندگی.
همچنین، عدم کسب امتیازهای کافی در آزمون رانندگی و یا داشتن بیماریهایی که باعث افت توجه و قدرت بینایی میشوند نیز میتواند باعث محرومیت از حق رانندگی شود.
در نهایت، مسئولیت رانندگی باعث محرومیت از حق رانندگی میشود؛ برای مثال، در صورتی که نفوذ به اموال و یا خسارتهایی از ناحیه شخص راننده رخ دهد، میتواند به عنوان مسئول تلقی شود و از حق رانندگی محروم شود.
به طور کلی، رعایت قوانین ترافیکی و ملاکهای رانندگی، از جمله عدم مصرف الکل و مواد مخدر و توجه کافی در هنگام رانندگی، از مهمترین راهکارهای حفظ حق رانندگی است.
9. قوانین مربوط به استفاده از سیگنال ها
سیگنال ها در سیستم های الکترونیکی به عنوان حامل اطلاعات استفاده می شوند. این سیگنال ها می توانند به صورت آنالوگ (مانند هاب گوشی های تلفن همراه) یا دیجیتال (مانند سیم کارت های تلفن همراه) باشند. استفاده از سیگنال ها در سیستم های الکترونیکی، همراه با قوانینی برای استفاده درست آن ها می آید.
یکی از قوانین مربوط به استفاده از سیگنال ها، قانون شناسایی سیگنال ها است. این قانون بیان می کند که باید قبل از هر استفاده ای از سیگنال، نوع آن را شناسایی کرده و مطابق با نوع آن اقدام به پردازش آن کنیم. به عنوان مثال، هرگاه با سیگنال اطلاعات دودویی (binary) کار می کنیم، باید از فرکانس های معینی برای منتقل کردن این سیگنال ها استفاده کنیم تا هیچ گونه اشتباه در انتقال و پردازش سیگنال رخ ندهد.
قانون دیگر مربوط به استفاده از سیگنال ها، قانون تقویت سیگنال ها است. این قانون بیان می کند که برای ذخیره و پردازش درست سیگنال ها، باید قویترین سیگنال ها را برای استفاده انتخاب کنیم. به عنوان مثال، هنگام انتقال سیگنال ها با استفاده از یک کابل، باید از کابلی با قدرت انتقال بالا استفاده کنیم تا بتوانیم سیگنال ها را به درستی انتقال دهیم.
در کل، استفاده صحیح و درست از سیگنال ها در سیستم های الکترونیکی، باعث می شود که انتقال و پردازش اطلاعات به درستی صورت گیرد و خطا در انتقال و پردازش اطلاعات کاهش یابد. بنابراین، رعایت قوانین مربوط به استفاده از سیگنال ها، برای سیستم های الکترونیکی بسیار حیاتی است.
10. رعایت موارد مربوط به ایمنی راننده و سرنشینان
ایمنی راننده و سرنشینان در حین رانندگی از موارد کلیدی مورد توجه قرار میگیرد. در این زمینه، باید اصولی مربوط به سوار کردن و پوشیدن کمربند ایمنی، استفاده از راهنمایی های نوری، حفظ فاصله از دیگر خودروها و رعایت سرعت مجاز را رعایت کنیم.
سوار کردن کمربند ایمنی یکی از مهمترین موارد مرتبط با ایمنی افراد در خودرو است. استفاده از کمربند ایمنی باعث کاهش خطرات آسیبهای جسمی و مرگ یا زخمی شدن در صورت بروز تصادف خواهد شد. همچنین، سوار کردن کودکان به درستی بر روی صندلی کودک در خودرو نیز در این زمینه اهمیت دارد.
همچنین، استفاده از راهنمایی های نوری که شامل چراغهای جلو و عقب خودرو و همچنین چراغهای تسهیل کننده رانندگی نوری میباشد میتواند بهبود ایمنی راننده و سرنشینان در شرایط نور کم یا شرایط نامطلوب کمک کند.
همچنین، حفظ فاصله مناسب از دیگر خودروها جهت پیش بینی بروز تصادف و رعایت سرعت مجاز نیز موارد دیگری هستند که برای ایمنی راننده و سرنشینان در نظر گرفته میشوند. در نهایت، پیشگیری از استفاده از تلفن همراه و تمرکز راننده بر رانندگی نیز سبب رعایت بهتر ایمنی در شرایط رانندگی خواهد شد.