سید مهدی مشرف، استاد فرهنگ و ادبیات عربی واسطهبین فرهنگهای مختلف در دنیای اسلام معاصر است. نزدیک به نیم قرن است که به عنوان استاد دانشگاه در حوزههای مختلف فرهنگی و اجتماعی فعالیت میکند. به عنوان یک استاد برجسته، مشرف علاوه بر تدریس در دانشگاه، مقالات فراوانی در زمینههای مختلفی از جمله فرهنگ، شعر، ادبیات، تحلیل آثار ادبی و مسائل فرهنگی منتشر کرده است.
مشرف تلفیقی بین عرفان اسلامی و علم است و در این راستا، به بررسی مفاهیمی از جمله تعبد، تزکیه و علم میپردازد. وی به طور مطمئن دارد که کیفیت زندگی به مراتب به دانستههای انسان در مورد علوم غریبه بستگی دارد و در این راستا میگوید: "اگر بخواهیم نتیجهگیری کنیم، میتوانیم بگوییم که زندگی ما مسیری است، دشواری ها و جراحات زیادی در آن وجود دارد، اما اگر در زمینه آگاهی روشن بینی داشته باشیم، شاید بتوانیم از جراحات خود در زندگی سود بیشتری ببریم".
در کلام مشرف، گستره وسیعی از مفاهیم دینی و فلسفی به صورت شایان توجهی بیان شده است که به طور مستقیم به درک بهتر آثار ادبی کمک میکند. به همین دلیل، مشرف به عنوان یک استاد قابل احترام و یک کارشناس حرفهای از منابع و موضوعات وابسته به علوم غریبه تحت حمایت برخی از واحدهای فرهنگی دنیا محسوب میشود. به طور خلاصه، مشرف به جنبههای فرهنگی و زندگی انسانها با رویکرد جدیدی نگریسته و تلاش میکند که دانستههای خود در مورد علوم غریبه را با دانستههای باستانی از آنها ترکیب کند.
1. جهان بعد از مرگ
جهان بعد از مرگ موضوعی است که اغلب در فرهنگها و ادیان مختلف مورد بحث و تصور قرار گرفته است. این موضوع به طور کلی به دو بخش تقسیم میشود: فرایند مرگ و پس ازآن. بسیاری از باورها و اعتقادات در مورد فرایند مرگ وجود دارد که از جمله آنها میتوان به باور مسیحیت در مورد روح و جسم انسان و همچنین اعتقادات اسلامی در مورد مرگ و پس از آن اشاره کرد.
بسیاری از مردم در جهان معتقدند که پس از مرگ، جسم و روح جدا میشوند و روح برای حیات جدیدی طی میکند. برای دیگران ممکن است دیدار با خدایی که در معتقدان مسیحیت موجود است، در انتظار آنها باشد.
روایتهای دیگر مربوط به تصوراتی هستند که به طور خاص باور میشود و مربوط به گروههای خاص تاریخی و اجتماعی است. به عنوان مثال، در بسیاری از گروههای قومی و مذهبی شمال آفریقا فرایند مرگ قدرت خود را از یک فرایند جدا انگاشتن جسم نشان میدهد که باید بر روی کشش زمین، آب، هوا و آتش تمرکز شود تا روح بتواند به مقصد خود برسد.
به طور کلی، جهان بعد از مرگ موضوعی است که توسط افراد و کتابهای دینی و فلسفی به طور وسیع مورد مطالعه و تحلیل قرار میگیرد. تصورات مختلفی وجود دارد که بسته به باورهای افراد و گروههای خاص متفاوت است.
2. قدرت عقل در دنیای اسرارآمیز
قدرت عقل در دنیای اسرارآمیز، یکی از مهمترین مقولاتی است که در همهی تمدنها و فرهنگها مورد بحث و توجه قرار گرفته است. عقل، به معنی قدرتی است که به انسان امکان میدهد از طریق تفکر، استدلال و برداشتهای خود، به فهم بهتری از جهان پیرامون خود دست پیدا کند.
یکی از نقاط مهمی که درباره ایجاد قدرت عقل در دنیای اسرارآمیز بحث شده است، این است که در اصل، انسان میتواند به کمک عقل خود به دنیایی که تحت عنوان ذهن وارد میشود، تسلط پیدا کند. به عبارت دیگر، ذهن از تمامی اطلاعاتی که از محیط پیرامون دریافت میشود، استقبال میکند و سپس این اطلاعات را تحلیل و پردازش میکند.
قدرت عقل در دنیای اسرارآمیز، به طور ویژه دربارهی تفکر و خلاقیت مهم است. هنر و علوم، در واقع از پدیدار شدن خلاقیتهایی است که با تفکر عمیق و تحلیل اطلاعات در ذهن فرد شکل گرفتهاند. هر کسی که قدرت عقل پویایی داشته باشد، بهترین تحلیلها و خلاقیتهای برتر را در صنایع مختلف میتواند ارائه دهد.
در حالی که قدرت عقل به نوعی در صنایع مختلف، از جمله علم، هنر، و فناوری کاربرد خواهد داشت، با این حال میتوان در همهی جوامع و قشرهای اجتماعی از قدرت عقل برای بهبود زندگی فردی، اجتماعی و ایجاد جهانی بهتر استفاده کرد. به عنوان مثال، از قدرت عقل برای حل مسائل اجتماعی، توسعه کسب و کارهای موفق و بهبود سلامت روانی و جسمانی استفاده میتوان کرد. به این ترتیب، قدرت عقل را به اندازه کافی سودمند ترین بازی انسانها در پیشگیری و درمان بیماریهای جسمی و روانی به حساب میآورند.
3. روحانیت و ابعاد نامحدود وجود
روحانیت به یکی از موضوعات پرطرفدار فلسفی محسوب میشود. بر اساس دیدگاه متفاوت فلاسفه، روحانیت ممکن است در بعد معنوی، اخلاقی، فلسفی یا دینی خود را نشان دهد. به عنوان مثال، برای برخی فلاسفه، روحانیت نشاندهندهی رابطه انسان با خداست؛ در حالی که برای دیگران، میتواند به عنوان یک پیامد بجای تلاش برای فراهم کردن یک کیفیت دینی شناخته شود.
در بعدهای مختلف، روحانیت میتواند دارای چند بعد، ارزش و اساس باشد. در بعد معنوی، روحانیت به عنوان پیامدی از تفکر بلندپایه و پندار عمیق نشان داده میشود. یکی از اهم نمادهای معنویت، توانایی ارتباط با بخش ناشناخته و بزرگتر از خود و برقراری نظم و هماهنگی در بین جهان طبیعی و انسانی است. همچنین، روحانیت به عنوان یک پایه برای توسعه شخصیت انسان به کار برده میشود و در اینباره، شامل چیزهایی مانند کنترل احساسات، ملاحظه و شفقت، اراده صاف و وجود متعالی و خوبی است.
همچنین، روحانیت به عنوان یکی از موضوعات مهم در زمینه اخلاق و فلسفه دینی شناخته میشود. در بعضی از دینها، روحانیت به عنوان روابط اساسی بین فرد و خدا، فرد و جامعه و خود و دیگران شناخته میشود. روحانیت در این زمینه به عنوان یک مثبت فعال و مفید و درک هوشمندانه و قابل توجه مطرح است و آنچه که بهتر از آن، روحی است.
به علاوه، روحانیت به عنوان مفهومی نامحدود و پویا نیز شناخته میشود. به عنوان مثال، برخی فلاسفه و دانشمندان به استفاده از روحانیت در زمینههایی مانند زمینه وجودی جهان، تحلیل زندگی و دنیاگیری و علم پزشکی روی آوردهاند. در نتیجه، برخی باور دارند که روحانیت به عنوان یک ابعاد نامحدود و پویا دارای تأثیرات گسترده و بزرگتر از حدود متعارف خود است.
4. طبیعت و کتاب مقدس
طبیعت و کتاب مقدس ارتباط مستقیم و ژرفی دارند. این رابطه بیشتر از ۱۰۰ بار در کتاب مقدس ذکر شده است و از بسیاری از کتب مقدس از جمله تورات، زبور، انجیل و قرآن تأیید شده است. خلاصه بیان کنیم ، طبیعت و کتاب مقدس با هم پیوند برقرار کردهاند و هر دو تا به حال از یکدیگر پشتیبانی و تأیید گرفتهاند.
از طرفی، طبیعت همواره در کتاب مقدس بعنوان یک اثر خلقتی خداوند شناخته شده است. خداوند با قدرت خلاقیت خود اینجانب را به خلق جهان فرا دعوت نموده است و به فرمان اون تاکنون شکل میگیرد. همچنین، طبیعت حاوی معانی و نشانههای الهی با پرداختن به جزئیات آن میتوان به شناخت معنای کتاب مقدس کمک کرد.
در کتاب مقدس، بارها به مکتب حقیقت اشاره شدهاست و آموزشهایی به طرزی خاص توسط خداوند خلق شده است. طبیعت نیز به گونهای که رسانهای برای فراگیری مکتب حقیقت است، عمل میکند. به عنوان مثال، آفتاب و ماه به عنوان نشانههای خداوندی در کتاب مقدس ذکر شدهاند، همچنین طبیعت نیز همچون درختان، ابرها و... بخشی از نشانههای الهی در حقیقت خود هستند.
در نتیجه، می توان گفت که طبیعت و کتاب مقدس دو بخش متمایز اما مرتبط با یکدیگر هستند که خداوند در هر دو مجال، قدرت و کمال خود را به نمایش میگذارد.این پیوند به عنوان یک هنر از همه جا قابل رؤیت و لذت بردن است. به همین دلیل، در طبیعت بهترین فرصت برای بهتر شدن و مواجهه با خداوند است.
5. شگفتیهای غریبه و عجیب در جهان
شگفتیهای غریبه و عجیب در جهان، شامل مجموعهای از رخدادها و وقایع فراطبیعی، موجودات عجیب و غریب، شهرهایی با معماری و شخصیت بینظیر، جاذبههای طبیعی شگفت انگیز و رویدادهای عجیب و غریب است که در سراسر جهان قابل دیدن هستند.
یکی از شگفتی های غریبه و عجیب در جهان، پدیده ی ماوراء الطبیعی نور شمال است. این پدیده در نواحی قطبی کشورهای اسکاندیناوی و گرینلند رخ میدهد. در این پدیده، نورهایی با رنگ های طیفی متفاوت در آسمان دیده میشوند که به نظر میرسد که آسمان به طرحی خارق العاده تزئین شدهاست.
دومین شگفتی، جزیرهی هالو گشت است که در سواحل جنوبی آیسلند قرار دارد. در این جزیره، به دلیل وجود حمم و قایقان خزرهی سیاهفام و ژوپیتر در کنار روستاهای کوچک، رشتهکوههای توبهخیز و پرندگان عجیب مثل پنگوئین، مسافران میتوانند از یک تجربه سفر جذاب و هیجان انگیز برای خود لذت ببرند.
غار کریستالی نام دیگری برای غار کریستال، در شرق مکزیک قرار دارد و همانطور که اسمش اشاره میکند این غار پر از بخشهایی با شکل و شمایلی شبیه به کریستال است. این غار شامل آبشارهای شفاف و سروصدای آرام آب است که باعث شده در بین مسافران شهرت وسیعی داشته باشد.
بازار چارسی باقیماندهی روم باستان در جزیرهی خیره باقیماندهی یونان، نقش بسزایی در نگهداری و حفظ تاریخ، معماری و فرهنگ یونان باستان داشتهاست. این بازار شامل مجموغهی بسیاری از اثار تاریخی، خانههای معروف و کلیساهای قدیمی است که با دیدن آنها مسافران میتوانند با گذشتهی این شهر آشنا شوند.
بنابراین، شگفتیهای غریبه و عجیب در جهان، زیباییهایی است که به دلیل فراطبیعی بودن و یا برای وجود مثالهای نامتعارف، برداشتهای متفاوتی دارند و مسافران میتوانند با دیدن آنها از یک تجربه سفر استثنایی بهرهمند شوند.
6. قدرت شفابخشی درمانی در موسیقی
موسیقی به عنوان یکی از هنرهای بشری، رویکرد بسیاری در برابر درمان بیماریهای روحی و جسمی دارد. بسیاری از تحقیقات بالینی نشان دهنده این است که موسیقی میتواند به عنوان یک روش شفابخشی درمانی برای برخی از بیماریهای روانی و بیماریهای فیزیکی عمل کند. چندین اثر مثبت مختلف از شنیدن موسیقی در تحسین روحی، افزایش تمرکز و استرس کاهش یافتن نشان داده شده اند.
بلوغ غدد تحت تاثیر قرار می گیرد تا به مقدار فعالیت موسیقی و گوش دادن به آن پاسخ دهد. پارامترهای فیزیولوژیکی از جمله اسپایک های قلبی، فشار خون، کریاتینین سرم، سایر نمرات آزمایشگاهی، وظایف شناختی و شخصیت همه متاثر از موسیقی هستند. موسیقی به عنوان یک روش درمانی در برخی موارد پرستاری عملی و سایر شاخه های درمانی مورد استفاده قرار گرفته است.
در نتیجه بسیاری از ویژگی های موسیقی شامل ریتم، ملودی، هارمونی، کامل نوت ها و فراوانی تکرارها می تواند صدای موسیقی را به یک میلوارد وجه تخمین بزند ولی همه این موارد می تواند درمان شنوایی یا شرایط دیگر را افزایش دهد. در کل، موسیقی به دلیل نیروی به خصوصی که دارد و کارایی بالا برای مشکلات روحی و بیماریهای فیزیکی با عوارض کمتر، روش شناخته شده، متداول، و موفقیت آمیز در درمان و روانشناسی بسیاری از بیماری ها صورت گرفته است.
7. ارتباط غریبه با بشر
ارتباط غریبه با بشر یکی از مسایل علمی و فلسفی مطرح شده در قرنهای اخیر میباشد. این مساله در واقع به بررسی رابطه بین فضای ماوراء الطبیعه و جهان فیزیکی و انسان میپردازد. از زمان دوران باستان، باور بسیاری از مردم بر این بود که موجودات فضایی یا ارواح تاثیراتی بر زندگی و فعالیتهای انسانها داشتهاند.
تحقیقات مختلف صورت گرفته در مورد ارتباط غریبه با بشر، شامل بررسی سوابق تاریخی، مشاهدات موردی، گزارشهای علمی و همچنین تجربیات افراد هستند. از جمله رویدادهایی که معمولاً به عنوان مثالها برای بیان جدیت موضوع ارتباط غریبه با بشر مورد بحث قرار میگیرند، میتوان به پدیده نورهای عجیب، شکلهای غیرعادی در آسمان، حوادث زمین لرزهای ناشی از فعالیتهای غیرعادی، تحقیقات بر روی موجودات ناشناخته در زیردریا و یا رصد قمرهایی مثل اورانوس و نبتون اشاره کرد.
هر چند تحقیقات علمی در مورد ارتباط غریبه با بشر هنوز به یک نتیجهگیری قطعی نرسیدهاند، اما تحقیقات و شواهد مطرح شده، به این نکته اشاره دارند که ارتباط با عوالم غیرمادی احتمالاً وجود داشته است و هست و شاید در آینده نیز بیشتر درباره آن کشف شود. همچنین طبق برخی آمارها، اغلب حوادث غیرعادی مانند شاهد شدن چشمک، آگاهی از آینده و یا اسرارآمیز بودن برخی از انسانها ممکن است به علت دخالت موجوداتی از فضای دیگر باشند. آیندهای که ممکن است تحقیقات بیشتر در زمینه ارتباط غریبه با بشر، راه حلهایی برای این مساله پیشنهاد کند.
8. تاثیرات موسیقی بر فردیت و جامعه
موسیقی به عنوان یکی از قدیمی ترین هنرهای انسانی، تاثیر بسیاری بر فردیت و جامعه دارد. اولین و مهمترین تاثیر موسیقی بر فردیت، بهبود وضعیت حالت روحی فرد میباشد.کارشناسان روانشناسی، معتقدند که موسیقی میتواند بر سطح هورمونهای روانی فرد تاثیر بگذارد تا بدینوسیله روحیه و احساسات فرد را بهبود بخشد.
تاثیر موسیقی بر جامعه نیز قابل توجه است، زیرا موسیقی امروزه به اندازه کافی شناخته شده و محبوب است تا بتواند به طور فزایندهای در تشکیل فرهنگ های مختلف جامعه دخیل شود. از طرفی موسیقی به دلیل بیان داستان های شنیدنی راجع به موضوعات مختلف مانند محبت، دوستی، انسانیت، و ... میتواند به نوعی تربیت اخلاقی جامعه کمک کند، علاوه بر بحث تفریحی که میتواند جمعیت را با استفاده از ارکستر، باند های موسیقی و حتی هنرمندان مشهوری که خود با مسائل مختلف جامعه مانند الکلیسم، استثمار، و حتی ویرانی و جنگ مبارزه کردند، به دنبال خود بکشاند.
در اختتام، دریابید که موسیقی تاثیر مثبت و بدرستی بر فردیت و جامعه دارد. بنابراین، فهمیدن این مفهوم و داشتن تاثیر مفید آن نسبتاً سادهتر خواهد بود، زیرا موسیقی به نوعی به فرد و جامعه کمک میکند تا از یکدیگر بهتر فهمیده شوند، اختلافات خودتان را فراموش کنید و عشق و احترامی به نسبت به همدیگر شکل دهید.
9. پدیدارگری و ابعاد مختلف آن
پدیدارگری یا ابرگرایی در فلسفه، یک نظریه است که در آن واقعیت هر چیزی از جمله اجسام، اندیشه ها، احساسات و هر چیز دیگری که هستی دارد، به دلیل بودن آن به عنوان یک عضو در یک سیستم بزرگتر از آن مورد نظر است. بر این فرض که هر چیزی به درستی تنها به عنوان قسمتی از یک سیستم بزرگ تعریف شود.
در پدیدارگرایی، ذهن یک نوع ذهن اختصاصیای است که مؤدب توجه به تأثیر جهان بیرون بر خودش است؛ و این به معنای آگاهی از اینکه هر چیزی در جهان بیرون، جزئی از دنیایی بزرگتر است که آن را شکل داده است. به عبارت دیگر، همه چیز با یکدیگر در ارتباط هستند و یک سیستمِ جهانی را تشکیل میدهند. در این دیدگاه، اجسام و افکار هر دو در محدودهی قدرت اثرگذاری دارند و به عنوان قسمتی از یک کل شناخته میشوند.
پدیدارگرایی، از نظر وجودی، معتقد است که فرد از نظر وجودی، جزء یک سیستم است و به همین دلیل هر چیزی که شخص به آن توجه میکند، میتواند تأثیر داشته باشد. در این راهکار، تمرکز روی واقعیت به شکل خاص معنادار نیست، بلکه تأثیر واقعیت بر فرد و تأثیر او روی آن اهمیت دارند. به طور خلاصه، پدیدارگرایی نظریه ایست که توجه کامل را به تأثیرِ محیط زیست بر روی فرد و آگاهی از وجودِ ارتباطات پیچیده ای بین موجودات روی زمین میدارد.
10. تجربه مرگ و بازگشت به زندگی
تجربه مرگ و بازگشت به زندگی، مسئلهای نسبتا جدید و بسیار جذاب در علوم پزشکی است که در دهههای اخیر بیشتر مورد بررسی واقع شده است. به طور کلی، تجربه مرگ حین عمل جراحی، ناشی از حوادث و تصادفات، یا بیماریهای خاص مانند ایست قلبی است.
این تجربه باعث شده تا بسیاری از افراد متعاقباً ادعا کنند که در شرایطی کاملاً متفاوت، در مقام مرگ، تجربیاتی شگفتانگیز را تجربه کردهاند. به عبارت دیگر، به نظر میرسد که آنها با مخاطبين حرف میزنند و در محیطی با لوکس هل ندارند. آنجا که در مقام انسانی بیتربيتی و بدنبال چهار و نیم دقیقه وقفه در حد نسبتا فراری، شخصیت اخلاقی و ایراداتی که مردم و بیشتر ساختار و مردم شناسی این کشور به آنها وارد کردهاند، دیگر مهم نیست.
تجربه مرگ و بازگشت به زندگی همچنین دلیلی برای تأمل در مبحث زندگی پس از مرگ است. کسانی که تجربه مرگ و بازگشت به زندگی داشتهاند، بسیاری از موارد از سرگیری به شکل نورهایی و یا احساسی بسیار تأثیرگذار در حین تجربه وجود دارد. این تجربه همچنین بعضی از احساسات شخصی را شامل میشود، شامل احساس ارضای مطلق، شادی بسیار عمیق، احساس رهایی از درد و رنج، و یا حتی بسیاری از افراد احساس خشم بسیار شدید و دردناک هم دارند.
در نهایت، تجربه مرگ و بازگشت به زندگی، نشان دهندهی پدیدهای بسیار مرموز است. به دنبال این پدیده، بسیاری از افراد تحت تأثیر فاکتورهای ناشناخته و فرهنگی قرار گرفتهاند. در حالی که برخی از تجربیات مرگ و بازگشت به زندگی بسیار شگفتانگیز هستند، بعضی از آنها نیز ممکن است جهت آموزش به دیگران، از حیث تجربیات منفی به کار گرفته شوند. بدین ترتیب، تجربه مرگ و بازگشت به زندگی همچنین میتواند به عنوان یک طبقهبندی در علوم پزشکی، به شیوههای مختلفی برای پژوهش در مورد رابطه مرگ و زندگی با انسانها به کار برده شود.