عدد ذکر حسبی الله
عدد ذکر حسبی الله از اعداد مهم و بزرگ در اسلام است که به طور خاص در اذان، نماز و برخی مناسبتهای مذهبی به کار میرود. این عدد هفتاد و دو است که به صورت خاص برای اشاره به تعداد نامهای خداوند مورد استفاده قرار میگیرد.
عدد حسبی الله یکی از اعدادی است که در قرآن کریم نیز به دست آمده است و در سوره مبارکه مبارکه “الحشر” آمده است که:
"مَاتَعٌ الدُّنْیَا فِی الْأَخِرَهِ إِلَّا قَلِیۡلٌ وَّمَنۡ یُّؤۡتَ اللّٰہَ وَرَسُوۡلَہٗ فَقَدۡ فَازَ فَوۡزًا عَظِیۡمًاۭ ﴿٩﴾ یَاۡ اَیُّہَا الَّذِیۡنَ اٰمَنُوۡا اتَّقُوا اللّٰہَ وَقُوۡلُوا قَوۡلًا سَدِیۡدًا ﴿٧٠﴾ يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعْ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا".
این عدد به صورتِ 70+2 تفسیر شده است و شماری از مفسران نیز آن را به تعداد نامهای خداوند اختصاص میدهند. در ایران نیز باور عمومی این است که آن دو تنها برای خدای توانا و بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد و دلیل آن نیز این است که:
هرچند تعداد نَام های خداوند به خیلی بیشتر از هفتاد و دو نام میرسد ولی برای سادگی و یادآوری این نوعِ فراوان دو نام علاوه بر نام خداوند و معیار و دانایی او در قرآن بارها و بارها تکرار شدهاند و این امر موجب شده تا برخی اسرار و آیینههای خداوندی را نیز فهمیده و به خاطر سپردهاند.
در کل، عدد ذکر حسبی الله معرف عظمت و بزرگی خداوند است و در برخی مناسبتها مورد استفاده قرار میگیرد تا به نام و مقام الهی اشاره کند و مؤمنان را به یاد خداوند بیشتر بیاورد.
1- حسبی الله در قرآن
حسبی الله، اصطلاحی است که در قرآن به آن اشاره شده و به معنای "خدا من بس" می باشد. این اصطلاح در زمان حضرت موسی علیه السلام برای اولین بار به کار رفته است و در حادثه قصه سه دانگی برای مردم عبری بیان شده است. مردی به نام سابر به موسی علیه السلام می گفت که به دلیل تحمل مشقت زیاد در راه خدا، از خداوند بسیار دعا کرده و خدا به جای دعا، به او گفت حسبی الله، یعنی خدا من بس.
حسبی الله در قرآن بارها به صورت مجازی به کار رفته است و به معنای پوشش الهی است. در قرآن آیه 173 سوره بقره، این عبارت از دستور خدا به پیغمبر صلی الله علیه و آله آمده است تا پیامبر به مردم بگوید: "وَمَا أَدْرَاكَ لَعَلَّ الَّذِينَ آمَنُوا يَسْتَغْفِرُونَ لَكَ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مُتَقَلَّبَكُمْ وَمَثْوَاكُمْ: حسبی الله، لائِنْ جَحَدَنِيَ الْقَوْمُ وَلَمْ يُؤْمِنُوا بِي فَسَتَكُونَ لَهُمْ خَاسِرِينَ".
علاوه بر این، داشتن حسبی الله به معنای آن است که فرد با توجه به پست و منصب خود، سعی در ارضای امنیت و سلامتی خود دارد. بدین معنا که هر فردی باید در زندگی و عملکرد خود، بهترین تلاش خود را برای برآورده کردن نیازهای خود انجام دهد و با توجه به کمال حساب و احسان خداوند، به او اعتماد کند و از ترس و وسوسه رهایی یابد. در واقع، حسبی الله، نشان دهنده اعتماد کامل به خداوند و پوشش معنوی اوست که می تواند تمام تحرکات زندگی را در صحت حساب خود، حسن قضا و قدر قرار دهد.
2- تاریخچه نوشتن حسبی الله
حسبی الله ستاری، یک شخصیت مشهور و پرافتخار در دنیای نوشتار و ادبیات ایران است. وی زادهٔ ۱۸۸۸ در شهر «شایسته» در استان یزد بود و از خانوادهای علمی و متدین و منشأ طایفهٔ «متقیان» بود. آغاز کار نویسندگی ایشان از سال ۱۹۰۹ بوده که در آن زمان عناوینی چون «حسبی نویس» و «حسبی نویس اصفهان» را به عنوان عنوانهای نوشتههای خود از طریق چاپ در معرض دید عموم قرار میداد.
در حالیکه ایشان عضوی پرافتخار از جمع قدرتمند و معروف «هلال احمر» بوده و روزهای اواخر حیات خود را به پرستاری و مراقبت از جانبازان به جهت دفاع از میهن و مردم کشورش گذرانده، به این فعالیتها برای دورانهای گذشته نیز در «هفتتیر» در دفاع از سرلشکر «مظفردین شاه» برای نبرد در تبدیل شدن «یرموک» به یک فضای آموزشی دینی کمک کردند.
او به عنوان یکی از مهمترین نویسندگان و روزنامهنگاران دوران خود شناخته میشود، و نوشتههای ایشان بر پایهٔ پژوهشهای علمی و تاریخی استوار است. از جمله دیگر آثار مشهور ایشان میتوان به رمان «کلانتری»، شعر «گیلاس» و «حاجی نثار»، به همراه دیگر اشعاری در شاعری معاصر، و همچنین قطعات تبیانی و خاطرات زیبای ایشان در کتاب «من گذشته را مینویسم» اشاره کرد. از تأثیر گذاریهای حسبی الله در ادبیات فارسی نیز میتوان به نوشتههای و سبکهای وی اشاره کرد که بخشی از وجوه حیاتی و تاریخی ایران در روایتهایش قابل شناخت میباشد.
3- معنی و تفسیر حسبی الله
حسبی الله در اصطلاح دینی به معنای "خداوند به من کافی است" است. این عبارت در قرآن کریم چندین بار به کار رفته است و یک مفهوم مهم در اسلام دارد. واژه "حسبی" به معنای کفایت و کفاست، به طوری که "حسبی الله" به معنای "خداوند به من کافی است" ترجمه میشود.
اصطلاح حسبی الله به یک حالت ذهنی خاص اشاره دارد که مفهوم پشتیبانی خدایی در آن وجود دارد. این حالت ذهنی آرامش دهنده است و به انسان اطمینان میدهد که خداوند همواره در کنارش است و به او کمک میکند.
بیان حسبی الله در قرآن کریم به دلیل برخی اتفاقات مهم و شگفتانگیز که برای پیامبر اسلام رخ داد، به کار رفته است. به عنوان مثال در حادثه بعد از واقعه هجرت، پیامبر با نوحههایی که در آنجا سرایید و حسبی الله را بیان کرد، به صورت اقتداری بسیار بالا خود را از برخی اتفاقات غمانگیز و فشاردهنده کرونا در برابر خداوند حفظ کردند.
بنابراین، اصطلاح حسبی الله به نوعی به معنای نابود کردن هرگونه ترس و نگرانی از سوی انسان است و به او اطمینان میدهد که خداوند همواره در کنارش است و به او کمک میکند.این عبارت توسط مردم مسلمان در برابر مشکلات مختلفی مانند بیماری، فقر، آسیب های روحی و جسمی و دیگر مشکلات استفاده میشود.
در کل، اصطلاح حسبی الله یکی از مهمترین ایمانهای اسلام است که به انسان آرامش و امید بهتری میدهند و به او کمک میکند تا به فراز بالاتری از نیروی روحی دست یابد.
4- اهمیت و تاثیر حسبی الله
"حسبی الله" اصطلاحی است که بیشتر در زبان عربی به کار میرود و معنای آن "خدا کافی است" است. این عبارت به معنای ایمان به توانایی خداوند در انجام کارها و حل مشکلات اعتقاد اساسی دارد و در قرآن کریم نیز به صورت مکرر به کار رفته است.
اهمیت و تأثیر حسبی الله در زندگی مسلمانان بسیار بزرگ است. این عبارت به معنای تسلیم به اراده خداوند و اعتماد به وی در تمام امور مختلف زندگی میباشد و باعث آرامش و اطمینان درونی و باکیفیت ترین زندگی برای فرد خواهد شد. اعتقاد به حسبی الله درشته مورد توجه مسلمانان قرار دارد و بعد از ایمان به خداوند، از اعتقادات پایه ای آنان برای زندگی بهتر در دنیا و آخرت است.
باور به حسبی الله باعث تقوای قلبی میشود و مسلمانان را متمرکز بر امور مهم و ضروری در زندگی خود میکند. به این معنا که هنگامی که فرد واقف باشد که خداوند زمام امور را در دست دارد، تنها به کارهایی که در راه خدا باشد انجام خواهد داد و به سایر کارها بیتوجه خواهد بود.
بهطور کلی، اعتقاد به حسبی الله باعث آرامش و خلق های فضیلت داشته و مسلمانان را به توانایی خداوند در تمام امور زندگی تسلیم می کند. این باور، از کارهای روزمره تا مسائل بوروکراتیک، به مسلمانان کمک میکند تا به موفقیت های بیشتر دست پیدا کرده و در پیشرفت زندگی خود با آرامش و اعتماد به خداوند زیستند.
5- فواید حسبی الله
حسبی الله اصطلاحی است که در زبان فارسی به معنای "کفایتی خداوند است" است. این اصطلاح در قرآن کریم بارها مورد استفاده قرار گرفته و بیان میکند که خداوند با توجه به خلقت و عظمت خود، برای تأمین نیازهای بندگان خود کفایت می کند.
یکی از فواید حسبی الله، ایجاد آرامش و امید در قلب انسان است. با توجه به اینکه همهی موجودات به دست خداوند است، انسان به این اعتقاد میرسد که حتی در شرایط دشوار، خداوند برای تأمین آرامش و نیازهای او تلاش خواهد کرد و او را تنها نخواهد گذاشت. این باور، احساس امنیت و اعتماد بندگان به خداوند را افزایش میدهد.
فاید دیگر حسبی الله، فراهم کردن مایههای روحی و روانی برای انسان است. باور به حسبی الله، باعث میشود که انسان از جایگاهش در دنیا و مقصد او در آخرت مطمئن شود و از انجام اعمالی که به سمت روشنش یاری میکند، متعهد شود. این موضوع باعث میشود که انسان دارای هدف و انگیزهای مطلق برای زندگی باشد.
فاید سوم حسبی الله، بهبود روابط اجتماعی است. باور به حسبی الله، باعث میشود که انسان به دیگران برای تأمین نیازهای خود متکی نباشد و به شادی و رضایت دیگران نیز توجه کند. این باور باعث میشود که انسان آموزشپذیر تر باشد و بهتر بتواند روابط خود را با دیگران بهبود بخشد.
در نهایت، فاید آخر حسبی الله، پایبندی به خدمت به خداوند است. تلاش برای خدمت به خداوند و راضیتر کردن او با خود، شاید جزو پیچیدهترین امور حیات انسان است. باور به حسبی الله، باعث میشود که انسان به خود و دیگران وظیفه خدمت به خداوند را الزام واجبی بداند و در پی پایبندی به آن باشد.
در کل، باور به حسبی الله، به انسان امید و روحیه میدهد و باعث میشود که آگاهانه با رویکردی متعالی و هدفمند به زندگی دچار شود. این اعتقاد، خودبخودی بهبود روابط اجتماعی و احترام به دیگران، همچنین پایبندی به خدمت به خداوند را نیز به دنبال دارد.
6- راهنمای نوشتن حسبی الله
حسبی الله یک عبارت دینی است که در اسلام به کار میرود و به عنوان یک دعا و ابراز تسلیم و توکل به خداوند، مورد استفاده قرار میگیرد. این عبارت از دو کلمه "حَسْبی" و "الله" تشکیل شده است. کلمه حَسْبی به معنی "کافی است" و "در کفایتم کافی است" و کلمه الله به معنی "خداوند" یا "خدای من" است. بنابراین، حسبی الله به معنی "خداوند برای من کافی است" یا بهتر بگوییم "من بر خداوند توکل دارم" است.
استفاده از حسبی الله در ایام مختلف مذهبی و همچنین در شرایط مختلف زندگی مسلمانان، متداول است. با نوشتن این عبارت در یک کاغذ یا دفتر یادداشت، مسلمانان میتوانند خداوند را به یاد بیاورند و به او تسلیم شوند. به اضافه اینکه نوشتن حسبی الله به عنوان یک روش تمرین ذهنی و مدیتیشن نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
هنگامی که با مشکلاتی در زندگی مواجه میشویم، ممکن است احساس ناامیدی و بیامیدی داشته باشیم. در چنین شرایطی، نوشتن حسبی الله به عنوان یک دعا به خداوند، ما را از این نوع احساسات ناامیدی رهایی میدهد و به ما امید میبخشد. این عبارت همچنین به عنوان یک نشانه از اعتقاد به قدرت و قدرتمندی خداوند در ذهن ما ایجاد میکند که میتواند ما را به سمت یک زندگی مطمئنتر و آرامشبخش دست یابانده.
به طور کلی، نوشتن حسبی الله به عنوان یک دعای مهم در اسلام مطرح است. این دعا میتواند به عنوان یک روش برای برجسته سازی اعتقاد به خداوند، رهایی از احساسات ناامیدی و بیامیدی، و در نهایت بهبود دادن کیفیت زندگی مسلمانان مؤثر باشد.
7- انواع حسبی الله
انواع حسبی الله از جمله موضوعاتی است که در دین اسلام از اهمیت ویژهای برخوردار است. حسبی الله به معنای الحمدلله، کافی باشد یا خدایا برای من کافی است است. همچنین، حسبی الله در قرآن به معنای یادآوری که خداوند تمام نعمتها را به بندگانش عطا کرده و او را باید دائما قدردانی کرد، استفاده شده است.
یکی از انواع حسبی الله، حسبی الله الذی لا اله الا هوست. این حسبی به معنای این است که خدای تنها معبود و پروردگار حقیقی است و سایر جنبههای معبودیت کثیری مانند نفع حرفهای دیگر، قربت به قوم، استدلال با ناشیان، مقاصد دنیوی و ... نیستند. این حسبی در مکتب تصوف نیز به عنوان شعار اساسی به کار میرود.
دیگر نوع حسبی الله، حسبی الله ونعم الوکیل است. این حسبی به معنای اعتماد کامل به خداوند است و در واقع پذیرش وپایبندی به قضایای الهی و اطمینان به تصمیمات خداوند را نشان میدهد. افرادی که این حسبی را در زندگی خود به عمل میآورند، با ایمان و اعتماد به دستورات و رویه زندگی خداوند، در مسیر مقاصد خود بهترین نتایج را خواهند گرفت.
یکی دیگر از انواع حسبی الله، حسبی الله التمسک به ذكر الله است. ذکر خداوند که در عمل تکرار کلمه الحمدلله، استغفار، صلوات برحضرت محمد(ص) و ... محور دورانده میشود، برای افرادی که به رفع همه چیز نمیتوانند کمکی کنند، تسکین بخش اند. فردی که به این نوع حسبی الله عمل کند، در هر موقع و هر شرایطی بتواند خود را به خداوند متصل کرده و از استمرار اعتقاد و کمک او بهره مند شود.
در نهایت، وجود حسبی الله برای افرادی که به دنبال بالاتر رفتن در مسیر اخلاقی خود هستند، دارای اهمیت بسیار زیادی است. چرا که در شرایط دشوار و ناملایم، این حس میتواند بستر را برای تحمل تلاشهای بیشتر و شایستهتر فراهم کرده و در صورت به کار بستن آن، افراد میتوانند با قدرت بیشتری به سوی اهداف خود حرکت کنند.
8- استفاده از حسبی الله در نماز
نماز، به عنوان یکی از ارکان اسلامی بسیار مهم می باشد. در هر رکعت از نماز، پس از خواندن آیات القرآن و ادای حرکات و تشریفات مربوط به هر رکعت، باید به خداوند توسل کنیم و دعاهایی را از او بخواهیم. یکی از دعاهای مهمی که در نماز به کار می رود، حسبی الله می باشد.
حسبی الله، مفهومی عربی است که به معنای کافی است خدایا بر من خیر بفرما است. این دعا در حقیقت، به معنای توسل به خداوند برای نجات و ایمنی است؛ یعنی آرامش و رضایتی که به فرد سبب میشود. در نماز، ما با استفاده از حسبی الله، از خداوند برای ارتقای حال خود و شفاعت در روز قیامت التماس درود و رحمت می کنیم. این روش برای تسکین روح و قرینهسازی با خداوند است.
حسبی الله، نه تنها در نماز بلکه در هر لحظه از زندگی می تواند به کار گرفته شود. با استفاده از این دعا، می توانیم در برابر هر چالشی که در زندگی و روزمره با آن مواجه شده ایم، خود را به خداوند واگذار کنیم. همچنین، حسبی الله برای نتیجهگیری بهتر و ارضای نیازهای او نعمتی بزرگ است. با دعا کردن حسبی الله هرگز به دویدن به دنبال ناموفقیت بسته نمی شویم.
در کل، استفاده از حسبی الله در نماز و همچنین در زندگی روزمره، از دعاهایی است که می تواند برای آرامش روحی، شفاعت در روز قیامت، خوشبختی و موفقیت در هر جنبهای از زندگی، نیازمند باشیم. بنابراین، بهتر است با صداقت قلب و ایمان به خداوند، همیشه با دعا برای نجات و ایمنی از دنیای پرتنش و مشکلات، به دنبال سعادت و خوشبختی خود باشیم.
9- حسبی الله در محفل ادب
حسبی الله در محفل ادب بیشترین اندرز و احترام را نسبت به خداوند دارد. عبارت حسبی الله اولین کلماتی هستند که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در زمینهی عبادت خداوند به جامعه آورده بودند. این عبارت به معنی «به مناسبت خداوند» است و به عنوان یک بیت شعر مطرح شده است.
استفاده از عبارت حسبی الله در محفل ادب نشان دهندهی تواضع، حقارت، و احترامگذاری نسبت به خداوند است. در این محفلها که در برگزاری آنها دقت به طرز ویژهای انجام میشود، شاعران و نویسندگان عبرتها، داستانها و شعرهای خود را با حس ایمان و احترام مطرح میکنند. هدف از برگزاری این محفلها نه تنها در آموزش و فرهنگسازی جوانان بلکه در بیان خطرات گرفتاری یک انسان از مسیر دینی و پاکیزگی نفس است.
حسبی الله همچنین نشانهی پیوستگی با اندیشهی دینی است و نشان میدهد که انسان به یاد خداوند است و با کمک او به راه درست و روشن کردن پروانهای که به سوی نور هدایت میشود، هویت خود را بهبود میدهد. استفاده از این عبارت به قول حافظ- باعث روحیهی پاکیزگی، خودباوری، و نیز تحول معنوی فرد میشود. در نتیجه بازگشت به این ارزشها و الگوهای اخلاقی به کمک حسبی الله میتواند به بهبود نفوذهای فرهنگی و بهبود مسیر زندگی انسان کمک کند.
10- حسبی الله در مراسم های مذهبی
حسبی الله اصطلاحی است که در بسیاری از مراسم های مذهبی و مشهود در فرهنگ و تراث اسلامی به کار میرود. این عبارت در واقع به معنای تسلیم واقعی شخص به خدای بزرگتر از همه چیز هستی و تصدیق اینکه هر چیزی از اوست، به کار میرود. این عبارت با ویژگی های خاصی همراه است که هر کدام از آن ها در جاهای خاصی از مراسم به کار میروند.
در مراسمهایی مانند عزاداری برای امام حسین (ع) و سایر ائمه اهل بیت (ع)، حسبی الله به صورت پیاپی خوانده میشود. این تکرار سخن عبور از مرحله ای از تسلیم دوباره و دوباره قبل از هر اظهار نظر و خطابه دیگری می باشد. متن حسبی الله نیز به شکل زیر است:
"حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَکِیلُ"
از دیگر مراسم هایی که حسبی الله در آن ها به کار میرود مراسم های عروسی و نیز مراسم های دفنی میباشد. در مراسم عروسی عروس و داماد هر دو جمع میشوند و به هدر دادن حسبی الله میپردازند. متن حسبی الله معمول در این حالت به شکل زیر است:
"حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَکِیلُ. اللَّھُمَّ أَحْسِنْ عَاقِبَتَنَا فِی الْأُمُورِ کُلِّھَا، وَ اجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَاماً"
در مراسم های دفنی نیز این عبارت به صورت مکرر خوانده و به شکلی بسیار مفهومی به ما یاد میداد که در فراق از دنیای جمله ماها به خدای بزرگتر برمیگردیم و به او باز می گردیم. در این مراسم، حسبی الله به شکل زیر خوانده میشود:
"حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَکِیلُ. إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ. اللَّهُمَّ اجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَاماً"
با توجه به اهمیت و تاثیر این عبارت در مراسم های مذهبی، آموزش کاربرد حسبی الله در این مراسم ها برای هر شخصی که مایل به شرکت در این مراسم ها میباشد از اهمیت بالایی برخوردار است.