تفاوت استنلس استیل 304 با 316

تفاوت استنلس استیل 304 با 316

استنلس استیل ماده‌ای است که به دلیل ویژگی‌های فراوانش در بسیاری از صنایع و کالاهای مختلف به کار می‌رود. استنلس استیل شامل چندین نوع مختلف است که دو نوع آن 304 و 316 هستند. در این مقاله به بررسی تفاوت بین این دو نوع فوق پرداخته می‌شود.

۱- آلیاژهای موجود در هر یک از مواد:

استنلس استیل 304 شامل 18% کروم و 8% نیکل است، در حالی که استنلس استیل 316 شامل 16% کروم، 10% نیکل و 2% مولیبدن می‌باشد. وضعیت آلیاژهای مختلف در این دو ماده باعث تغییر در قابلیت واکنش به مواد مختلف می‌شود.

۲- مقاومت به خوردگی:

استنلس استیل 316 نسبت به 304 مقاومت به خوردگی را در برابر موادی مانند داروهای طبی یا اسیدها و مواد شیمیایی دیگر دارد. این ماده حتی در معرض نمک دریا و بخار آن قابلیت مقاومت دارد.

۳- قابلیت جوشکاری:

استنلس استیل 304 با توجه به محتوای آلیاژ کمتر از 316، قابلیت جوشکاری بیشتری نسبت به آن دارد. اگرچه جوشکاری 316 نسبت به 304 دشوارتر است اما با نیروی مکانیکی بالا در برابر ازدیاد دما می‌توان این مشکل را حل کرد.

۴- قیمت:

با توجه به محتویات آلیاژ و ویژگی‌های خاص هر یک از مواد، استنلس استیل 316 گرانتر از 304 می‌باشد.

به طور کلی در تصمیم‌گیری برای انتخاب 304 یا 316، باید با توجه به نیاز خاص هر فرد و صنعت از این دو نوع استنلس استیل مناسب انتخاب شود.

غرفه لباس زیر مژینا


1. ترکیب شیمیایی فولادهای استنلس استیل 304 و 316 چیست؟

فولادهای استنلس استیل 304 و 316 دو نوع فولاد است که به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده می‌شوند. این فولادها به دلیل خواصی که دارند مانند مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی، انعطاف پذیری بالا، نیروی کشش و خمش بالا، مقاومت بالا در برابر حرارت و سایر خاصیت‌های مورد نیاز صنایع مختلف، مورد توجه قرار گرفته‌اند.

در ترکیب شیمیایی فولاد استنلس استیل 304، سه عنصر اصلی شامل آهن، کروم و نیکل وجود دارد. در این ترکیب، میزان کروم حدود 18 تا 20 درصد، نیکل حدود 8 تا 10.5 درصد و مقادیر کمی از سایر عناصر مانند کربن، سولفور و فسفر موجود هستند. این ترکیب باعث می‌شود که فولاد استنلس استیل 304 مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی داشته باشد.

اما در ترکیب شیمیایی فولاد استنلس استیل 316، سه عنصر اصلی شامل آهن، کروم، نیکل و مولیبدن وجود دارد. در این ترکیب، میزان کروم حدود 16 تا 18 درصد، نیکل حدود 10 تا 14 درصد، مولیبدن حدود 2 تا 3 درصد و مقادیر کمی از سایر عناصر مانند کربن، سولفور و فسفر موجود هستند. این ترکیب باعث می‌شود که فولاد استنلس استیل 316 بیشترین مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی داشته باشد، همچنین باعث می‌شود که این فولاد دارای مقاومت بالایی در برابر حرارت و شوک‌های حرارتی باشد.

بنابراین، فولادهای استنلس استیل 304 و 316 دو نوع فولاد است که به دلیل خواصی که دارند، به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده می‌شوند. ترکیب شیمیایی هرکدام از این فولادها، برای استفاده در شرایط مختلف، تنظیم شده است.



2. چگونه استنلس استیل 304 و 316 تولید می‌شوند؟

استنلس استیل یکی از محبوب‌ترین مواد اولیه در ساخت قطعات صنعتی است. در این مطلب قصد داریم به شما توضیح دهیم که چگونه استنلس استیل‌های 304 و 316 تولید می‌شوند؟

ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که استنلس استیل‌ها از طریق ریختن و یا قرار دادن خمیر فلزی به رول اغلب ایجاد می‌شود. اما در ابتدا باید لوله‌های کربنیترید توسط یکی از دو روش فرآوری شوند: روش Elctric Arc Furnace یا Oxygen Furnace.

در روش Electrci Arc Furnace معمولاً توده های فلزی را از طریق جریان الکتریکی به حرارت می‌اندازند و با استفاده از یک الکترود خاص، گرمای آنها را تنظیم می‌کنند. در این طریق، آلیاژ های فلزی و مواد شیمیایی دیگر به آنها افزوده می شود و برای تجزیه و تحلیل شسته می شوند. پس از مشخص کردن مقادیر مورد نیاز، نوار فولاد به ابعاد مورد نظر با یک دستگاه تولید بریده می شود.

در روش Oxygen Furnace، هوا فشرده شده به برج وارد می شود و گرم کردن خاکستر ذغال سنگ و ذغال سنگ با سربخا کمک می کند. ظرفیت گاز سم فلزی اضافه می شود و دمای مورد نظر با همان الکترود خاص تنظیم می شود. قطعات فولاد و قطعات فلزی اضافی مانند کربن یا سیلیکون به مشتریان پذیرفته شده فلزی اضافه می شوند و سپس نوار فولاد به ابعاد مورد نظر با یک دستگاه تولید بریده می شود.

بعد از طی مراحل ذکر شده، فولاد روی یک غلتک خشک شده و به سمت یک پرس فولادی حرکت می‌کند. در اینجا، فولاد با یک یا دو پرس آهنی تحت فشار قرار می گیرد تا تبدیل به نوار فلزی شود. سپس این نوار به دو آسانسور منتقل می‌شود تا به پست مقاطع نهایی برسد.

در پست مقاطع نهایی، نوار فلزی در نوار به شکل قطعات کوچک تهیه شده و سپس تحت فشار قرار می گیرد تا برای نصب آماده شود. بعد از آن محصول نهایی به دست می‌آید که به عنوان استنلس استیل 304 یا 316 در بازار عرضه می‌شود.

در نهایت می‌توانیم بگوییم که تولید استنلس استیل‌ها، فرایند پیچیده‌ای است که نیازمند ماشین‌آلات خاص و دانش فنی است. اما با این حال این مواد اولیه با توجه به مقاومت و شکل زیبایی که دارند، به عنوان یکی از محبوب‌ترین مواد در صنعت ساخت قطعات است.



3. مقاومت در برابر خوردگی استنلس استیل 304 و 316 چگونه است؟

استنلس استیل (Stainless Steel) یکی از مهم‌ترین فلزاتی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فلز دارای خواصی همچون مقاومت در برابر خوردگی، چگالی بالا، مقاومت در برابر حرارت بالا و طول عمر بالا است. استنلس استیل به دو دسته ی 304 و 316 تقسیم می‌شود که هر دو دسته این فلز دارای خواص فوق العاده‌ای هستند.

در مورد مقاومت در برابر خوردگی، استنلس استیل 304 دارای مقاومت خوبی است. این فلز به دلیل حضور کروم بیش از حد، بوسیله‌ی هوا تبدیل به یک لایه‌ی نازک از اکسید کروم می‌شود. این لایه باعث می‌شود که استنلس استیل مقاوم در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی باشد. همچنین، برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی، این فلز با نیتروژن و کاربن تقویت می‌شود.

استنلس استیل 316 نیز دارای مقاومت در برابر خوردگی بسیار بالا است. این فلز حاوی 2.5 تا 3 درصد مولیبدن است که باعث می‌شود استنلس استیل 316 از مقاومت در برابر خوردگی 304 بیشتر باشد. همچنین، استنلس استیل 316 به دلیل حضور نیتروژن آب ، مقاوم‌تر از استنلس استیل 304 در برابر خوردگی است.

بنابراین، استنلس استیل 304 و 316 هر دو دارای مقاومت فوق‌العاده در برابر خوردگی هستند. اما استنلس استیل 316 به دلیل حضور مولیبدن در آن و همچنین حضور نیتروژن بیشتر از استنلس استیل 304، به مقاومت در برابر خوردگی بیشتری دارد.



4. استفاده از استنلس استیل 304 و 316 در محیط‌های مختلف

استنلس استیل یکی از پرکاربردترین فلزات در صنعت است که به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد خود، در بسیاری از محیط‌های کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. دو نوع استنلس استیل 304 و 316 در بین محصولات استنلس استیل کاربرد بسیار بیشتری دارند. در ادامه به توضیح استفاده این دو نوع استنلس استیل در محیط‌های مختلف پرداخته می‌شود.

1- محیط‌های خشک: استنلس استیل 304 و 316 به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و آب‌گریزی، به عنوان جایگزینی برای فلزات دیگر در محیط‌های خشک مورد استفاده قرار می‌گیرند. این فلزات به خوبی مقاومت در برابر فشار و نیروی خمش را نیز دارند که باعث شده است تا در ساخت قطعات ماشین‌آلات، قطعات خودرو و تجهیزات صنعتی به کار گرفته شوند.

2- محیط‌های مرطوب: استنلس استیل 316 به دلیل مقاومت بیشتر آن در برابر خوردگی در مقابل اسیدها و آلکالی‌ها، در محیط‌های مرطوب و شور مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آنجایی که در این محیط‌ها رطوبت بالا و حتی تعریق رخ می‌دهد، استنلس استیل 316 به خوبی مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی را دارد.

3- محیط‌های شیمیایی: در مواد شیمیایی با اسیدیته بالا، کلراید و همچنین در محلول‌های الکلی، استنلس استیل 316 به دلیل مقاومت بسیار بالای خود در برابر خوردگی انتخاب مناسبی برای ساخت دستگاه‌های شیمیایی، کارخانجات پالایش نفت و بیشتر صنایع شیمیایی است.

4- محیط‌های حرارتی: در مواردی که دمای محیط بسیار بالا است، استنلس استیل 304 و 316 به عنوان جایگزینی برای فولاد معمولی در ساخت قطعات شیرهای آب، دستگاه‌های پخت و پز و دستگاه‌های حرارتی دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند. با توجه به نقطه ذوب بالا، استنلس استیل 304 و 316 مقاومت بالایی در برابر دما دارند و می‌توان در دماهایی تا 1500 درجه سانتیگراد از آن‌ها بهره برد.

در کل، استنلس استیل 304 و 316 از نظر فیزیکی و شیمیایی ویژگی‌های بسیار مناسبی دارند و در بسیاری از محیط‌های کاری به دلیل مقاومت بالای خود در برابر خوردگی، خوردگی ترکیبی، زنگ‌زدگی و فشار، کاربرد دارند.



5. قیمت و خرید استنلس استیل 304 و 316

استیل ضد زنگ یا استنلس استیل، از جمله مواد دارای پایداری در برابر هوازدگی، خوردگی و زنگ زدگی است. این انواع فلزات، به دلیل خاصیت‌های خود و کاربردهای مختلف، بسیار مورد توجه و استفاده قرار می‌گیرند. استنلس استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ از دو نوع آلیاژی هستند که تفاوت محسوسی در ویژگی‌های آنها وجود دارد.

استیل ۳۰۴ معمولا در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی بسیار مقاوم است و همچنین طرح‌های مختلفی برای تولید ظروف، تزئینات داخلی ساختمان و... با آن تولید می‌شود. این فلز، با قیمت بسیار مناسب ارائه می‌شود و برخی از مشتریان نسبت به استفاده از آن بیشتر لحاظ قیمتی می‌کنند. استنلس استیل ۳۱۶ به دلیل دوام و مقاومت خود در برابر زنگ‌زدگی، بیشتر در برنامه‌های صنعتی و کاربردهای دریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تفاوت دیگر این دو جنس در ترکیبات، درصد کربن و مواد افزودنی آن‌هاست. استنلس استیل ۳۱۶ دارای درصد بالاتری کربن و مواد افزودنی است که باعث می‌شود مقاومت آن در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی نسبت به استنلس استیل ۳۰۴ بیشتر باشد. در نتیجه، قیمت استنلس استیل ۳۱۶ نسبت به استنلس استیل ۳۰۴ بیشتر است. به طور کلی، استنلس استیل برای کاربردهای مختلفی همچون تزئینات داخلی و خارجی، ساخت سازه‌های صنعتی، محافظت از محیط زیست و... بسیار مورد استفاده است و قیمت آن توسط ترکیبات و ویژگی‌های مختلف مشخص می‌شود.



6. چگونه می‌توان از استنلس استیل 304 و 316 در پروژه‌های مختلف استفاده کرد؟

استنلس استیل یکی از مهم‌ترین فلزاتی است که در صنعت ساخت و ساز و تولید خودرو و هواپیما و ... استفاده می‌شود. استنلس استیل به دو نوع 304 و 316 تقسیم می‌شود که هر یک از این نوع‌ها خصوصیات و ویژگی‌های منحصر به فردی دارند.

استفاده از استنلس استیل 304 در پروژه‌های مختلف دارای مزایای بیشماری است. این نوع استیل دارای ظاهری زیبا، خواص ضدزنگ، مقاومت در برابر خوردگی و اکسیداسیون است و از این رو بسیار در صنعت غذایی، پزشکی، صنایع الکترونیکی و ... استفاده می‌شود. استنلس استیل 316 همچنین دارای تمام این خصوصیات است، به این ترتیب که مقاومت بهتری در برابر تاثیرات حرارتی دارد. به همین دلیل است استنلس استیل 316 بیشتر در صنعت نفت و گاز، بهداشت و پزشکی، صنعت داروسازی و ... استفاده می‌شود.

در پروژه‌هایی که قرار است با اسید و باز برخورد شود، استنلس استیل 316 معمولاً برای بالابردن مقاومت مصرف می‌شود. استفاده از استنلس استیل 304 نیز در صنعت گرمایش، خنک کاری و سرمایش بسیار معمول است. در نتیجه، هنگامی که قصد استفاده از استنلس استیل وجود دارد، باید با توجه به ویژگی‌های پروژه و روش نصب، بین استنلس استیل 304 و 316 یکی را انتخاب کرد.

استنلس استیل 316 نسبت به 304 قیمت بالاتری دارد، اما در پروژه‌هایی که باید با عوامل آلودگی برخورد کنند، استنلس استیل 316 باید به کار گرفته شود. به همین دلیل، برای پروژه‌هایی که ممکن است با شرایط سخت روبرو شوند، مانند صنایع دریایی و ...، استفاده از استنلس استیل 316 توصیه می‌شود.

در هر صورت، معرفی کردن استنلس استیل 304 و 316 از جمله موارد مهمی است که در انتخاب مواد مناسب برای پروژه‌های مختلف ضروری است. توصیه می‌شود برای هر پروژه، شرایط را به دقت مورد بررسی قرار داده و برای استفاده از استنلس استیل، با متخصصان در این حوزه مشاوره گرفت.